Ki a felettes szerv, kihez forduljunk?

Ha az iskola igazgatójához intéztük kérelmünket, panaszunkat, akkor döntése vagy annak hiánya miatt a fenntartó tankerületi központhoz forduljunk! Egyházi iskola esetében a fenntartó egyház képviselőjéhez, alapítványi iskola esetében az alapítvány elnökéhez.

Ha bizonytalanok vagyunk, hogy ki a fenntartó, illetve ki a képviselője, és hogyan lehet elérni, nézzük meg az intézmény alapító okiratát. Az alapító okirat általában letölthető az intézmény honlapjáról. Ha mégsem találjuk, akkor keressük meg az Oktatási Hivatal KIR adatbázisában.

Mikor fordulhatunk bírósághoz?

A fenntartó döntése vagy annak hiánya miatt bírósághoz fordulhatunk a másodfokú (fenntartói) döntés közlésétől számított 15 napon belül. A fenntartói határozatnak tartalmaznia kell a jogorvoslatról való tájékoztatást.

A bírósági felülvizsgálathoz ún. keresetlevelet kell benyújtani a fenntartóhoz 3 példányban, de az ügyben illetékes közigazgatási bíróságnak címezve. Ha a határozat nem tartalmazná, hogy melyik közigazgatási bíróság jár el az ügyben, könnyen utána nézhetünk a www.birosag.hu oldalon a következő linken: http://birosag.hu/ugyfelkapcsolati-portal/illetekessegkereso

A keresetlevélben tüntessük fel, hogy mely okból nem értünk egyet a fenntartó döntésével. Fontos belefoglalni a keresetlevélbe azt is, hogy mit kérünk a bíróságtól. Kérhetjük, hogy a fenntartó döntését változtassa meg, ebben az esetben elő kell adjuk, hogy milyen tartalommal. Kérhetjük, hogy a bíróság semmisítse meg a fenntartó döntését (például fegyelmi döntés esetében), vagy hogy a fenntartót vagy az iskolát utasítsa új eljárásra (például akkor, ha az iskolai átiratkozást megtiltó döntését az iskola nem indokolta meg).

A közigazgatási perek menetéről részletes tájékoztatást kaphatunk az alábbi linken:
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410006/420015/430001/Specialis_polgari_peres_eljarasok20091202.html?ugy=kzgperuj.html

Mikor lesz szükségünk ügyvédre?

A fenntartói határozat bírósági felülvizsgálata miatt indult perben nem kötelező a jogi képviselet, ügyvédre akkor lesz mindenképpen szükségünk, ha a bíróság döntésével szemben a Kúriához fordulunk.

Ingyenes jogi segítséget kérhetünk a kormányhivatalok járási hivatalainál. Peres ügyekben úgynevezett pártfogó ügyvédet kaphat mindenki, akinek díját az állam viseli, amennyiben megfelel az alábbi feltételek közül valamelyiknek:

  • családjában olyan gyermeket gondoz, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
  • közgyógyellátásban részesül,
  • aktív korúak ellátására jogosult (rendszeres szociális segély,foglalkoztatást helyettesítő támogatás), vagy aktív korúak ellátásában részesülő közeli hozzátartozójával él közös háztartásban,
  • átmeneti szállást igénybe vevő hajléktalan,
  • menekült, vagy menekültügyi eljárásban vesz részt.

A fentieken túl annak is jár az ingyenes pártfogó ügyvéd, akinek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (2021-ben 28.500 forintot).

Az ingyenes jogi segítségnyújtás igénybevételének további feltételeiről az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.kormanyhivatal.hu/download/c/64/53000/Jogi%20Seg%C3%ADts%C3%A9gny%C3%BAjt%C3%A1s.pdf