Meghatalmazás

A gyermeket 18 éves koráig szülője, gyámja, azaz törvényes képviselője képviseli. A tanulónak joga van hozzá, hogy személyesen vagy képviselői útján részt vegyen az érdekeit érintő döntések meghozatalában.

A törvényes képviselő maga is meghatalmazhat más személyt, hogy helyette eljárjon. Jogszabály kifejezetten lehetővé teszi például, hogy fegyelmi eljárásnál a tanuló vagy szülője meghatalmazzon valakit, hogy érdekeit képviselje. A meghatalmazás nem csupán ügyvédnek szólhat. Minden egyéb esetben is joga van a szülőnek, hogy meghatalmazottal járjon el az óvodával, iskolával, vagy a fenntartóval szembeni ügyekben, amit a közigazgatási eljárásról szóló törvény tesz lehetővé.

A meghatalmazott bárki lehet, a szülő barátja, családtagja, a gyermeket támogató/ismerő segítő, mint például mentor, tanodás vagy korrepetáló tanár. A meghatalmazott sok esetben puszta jelenlétével erőt, bátorítást ad a szülőnek, jártasságával, ismereteivel hozzásegítheti a tanulót vagy szülőjét érdekei, jogai érvényesítéséhez.

A meghatalmazást írásba kell foglalni, abból ki kell tűnnie, hogy ki a meghatalmazó, ki a meghatalmazott, a meghatalmazás milyen ügyre és milyen időszakra szól. A meghatalmazást két tanúval is alá kell íratni, akik igazolják, hogy a meghatalmazást a felek előttük írták alá.

Előfordulhat, hogy az intézmény nem fogadja el a meghatalmazást arra hivatkozva, hogy csak fegyelmi ügyekben lehet meghatalmazottat bevonni a köznevelési törvény végrehajtási rendelete alapján. Amennyiben ez történik, a meghatalmazott eljárásának kizárásáról az intézménynek írásban kell döntést hoznia, vagy jegyzőkönyvbe kell foglalnia azt.